ECB hæver renten og signalerer yderligere stramninger

Torsdag den 8. september hævede Den Europæiske Centralbank renten med 0,75 procentpoint. Det skete for at tøjle den skyhøje inflation. Senioranalytiker Frederik Romedahl Poulsen kalder beslutningen markant og forventer flere pengepolitiske stramninger.

Den Europæiske Centralbank (ECB) vedtog torsdag det største renteløft i eurozonens historie på 0,75 procentpoint. Dermed er indskudsrenten på bare halvanden måned blevet hævet fra minus 0,50 procent til nu 0,75 procent.

Senioranalytiker Frederik Romedahl Poulsen mener, at beslutningen er et resultat af to ting:

“Det er en markant beslutning, som dels er et resultat af den skyhøje inflation, der i august nåede op på hele 9,1 procent. Et andet element er frygten for, at befolkningens forventninger til prisudviklingen i fremtiden ender med at forankre sig for højt,” forklarer han.

Som et resultat af rentestigningen hævede også Danmarks Nationalbank i går sin foliorente tilsvarende med 0,75 procentpoint.

Dystre økonomiske udsigter

Prognosen fra ECB-staben og forventede yderligere renteforhøjelser tegner et noget pessimistisk billede. ECB forventer dog, at væksten vil nå op på 3,1 procent i år. Men det er på grund af et stærkt første halvår. Og så vil det ellers begynde at vende. Der vil være forventning om økonomisk afmatning i slutningen af året og i starten af næste år. Det vil presse 2023-væksten ned til bare 0,9 procent.

Frederik Romedahl Poulsen mener endda, at ECB’s prognose er til den optimistiske side:

“I vores optik peger pilen lige nu på energikrise og afledt aktivitetstab over vinteren. Energirationering er heller ikke en del af ECB’s hovedscenarie, selvom sandsynligheden er steget væsentligt.”

Forude venter yderligere stramninger

Selv om der er tale om både markante og historiske rentestigninger, så er det sikkert ikke nok for ECB, vurderer Frederik Romedahl Poulsen.
Flere ECB-medlemmer har også udtalt sig på en måde, der lægger op til yderligere stramninger af pengepolitikken.

“Sandsynligheden for, at ECB også på næste møde den 27. oktober vil hæve renten med yderligere 0,75 procentpoint, er steget. Også selvom ECB’s formand, Christine Lagarde, i forbindelse med rentehævningerne har udtalt, at 0,75 procentpoint ikke er den nye norm,” siger Frederik Romedahl Poulsen.

Selvom de økonomiske nøgletal sandsynligvis ser meget værre ud til oktober, så tror han ikke, at ECB vil agere bolværk, hvis økonomien for alvor svækkes over vinteren. Som Frederik Romedahl Poulsen ser det, så vil ECB’s fokus lige nu være på at dræbe de opadrettede inflationsdynamikker i økonomien - særligt dem, der går igennem den europæiske befolknings forventninger til, hvordan priserne udvikler sig i fremtiden.

 

Relaterede Artikler

Aktuelt | 4 min

Sådan mindsker du skatten ved aktiesalg

Tænk, hvis du i 2003 havde købt aktier for 20.000 kr. i Novo Nordisk, så ville de i dag være vokset til hele 1.607.000 kr. Men inden du evt. realiserer gevinsten, skal du tænke på skatten ved aktiesalg. For det er ikke uden betydning for, hvor meget du i sidste ende får ud i hånden.
Aktuelt | 2 min

Sparinvest siger farvel til 483 olie, - gas- og kulselskaber

Sparinvest er klar med en ny politik for fossile brændsler, der blandt andet inkluderer en opdatering af den eksisterende investeringspolitik. Det betyder, at Sparinvest frasælger 60 olie-, gas- og kulselskaber, der bidrager til produktion af fossile brændsler. Vi ekskluderer samtidig 483 selskaber fra vores investeringsunivers. Det sker, fordi Sparinvest har forpligtet sig til at følge Parisaftalen og nå målsætningen om, at investeringerne skal være klimaneutrale i 2050.
Aktuelt | 5 min

Så dyrt er det at gå tidligere på pension

Drømmer du om at trække dig fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen? Så er du ikke alene. Men hvad kræver det at gøre drømmen til virkelighed?