Hvad er fordelene ved en investeringsforening?

Over 800.000 danskere investerer i dag via en investeringsforening, og måske overvejer du også denne mulighed? Her får du Investeringsspecialist Mette Harbo Bossows forklaring på fordelene ved at lade en investeringsforening hjælpe med dine investeringer.

En investeringsforening bliver forvaltet af professionelle porteføljeforvaltere, som har erfaring og ekspertise i at udvælge, fravælge og overvåge investeringer. Samtidig har porteføljeforvalterne adgang til ressourcer, modeller og værktøjer til at analysere markederne på, så de kan træffe kvalificerede beslutninger på vegne af dig og de øvrige investorer.

Spredning er din redning

Via en investeringsforening kan du få adgang til en bred vifte af aktivtyper, som aktier, obligationer, råvarer og ejendomme, som kan være med til at give dine investeringer såkaldt diversificering og dermed reducere risikoen ved din investering, forklarer Mette Harbo Bossow:

”Jeg plejer at sige, at spredning er din redning, når det gælder investering. Og med en investeringsforening bliver dine investeringer netop spredt ud over mange forskellige aktivtyper, regioner og sektorer, fx teknologi, energi og sundhed. Ved at diversificere din portefølje beskytter du den mod negative påvirkninger af enkeltbegivenheder eller markedsudsving. For et tab i én investering kan opvejes af en gevinst i en anden”, siger Mette Harbo Bossow.

De professionelle forvaltere bruger en bred vifte af strategier, herunder teknisk analyse, fundamental analyse, momentumhandel og andre tilgange for at tilpasse investeringerne til forskellige markedsforhold.

Slip for selv at følge markederne og træffe svære beslutninger

En anden vigtig fordel ved at investere via en investeringsforening er, at det kræver langt mindre tid og engagement af dig som investor, fortæller Mette Harbo Bossow:

”Når du investerer via en investeringsforening, overlader du den daglige forvaltning og overvågning til de professionelle. Du slipper altså for selv at skulle følge markederne og træffe de ofte svære beslutninger om køb og salg”.

Gennemsigtighed og stordriftsfordele

I en investeringsforening får du adgang til regelmæssige rapporter og opdateringer om dine investeringer og i det hele taget et indblik i, hvordan dine penge investeres. Og så kan du vælge at investere både små og store beløb. Du opnår de samme fordele uanset beløbsstørrelsen.

”En investeringsforening forvalter alle investorer som en samlet enhed, og du får derfor stordriftsfordele og adgang til professionel forvaltning, uanset størrelsen på din investering. Alle børsnoterede investeringsfonde i Sparinvest tilbyder desuden likviditet. Det betyder, at du kan købe eller sælge dine investeringer på daglig basis, uden at du først skal finde købere på markedet. Det gør det muligt at realisere dine investeringer og få adgang til pengene, så snart du får brug for det, med andre ord, du er ikke bundet af din investering”, siger Mette Harbo Bossow.

 

Forskellen på aktiv og passiv investering

Når der er tale om aktiv investering, forsøger investorer aktivt at slå markedet ved at udvælge værdipapirer som aktier og obligationer, på baggrund af forskellige analyser og strategier. Det kræver ofte et omfattende analysearbejde og løbende beslutninger for at udnytte mulighederne i markedet og undgå risici. Målsætningen er klar, man skal slå markedsafkastet. Er du investor, kan du selv vælge at prøve kræfter med aktiv investering. Du kan også overlade arbejdet til professionelle investorer fx via en investeringsforening.


Med passiv investering forsøger investorer i stedet at opnå et afkast ved at kopiere afkastudviklingen fra et markedsindeks. Her forsøger man ikke at slå markedet ved at til- eller fravælge aktier og andre værdipapirer. Målsætningen er at give investor et afkast, der matcher markedsindekset – ikke mere og ikke mindre. Indeksinvestering er den mest almindelige form for passiv investering, som du også kan investere i via en investeringsforening.

Relaterede Artikler

Aktuelt | 3 min

40 år med global aktiehandel i Danmark – og Sparinvest var med fra begyndelsen

I år er det 40 år siden, at danske investorer fik mulighed for at investere i udenlandske aktier. Hvad fik det af betydning? Hvilke aktier gav de største afkast i 1984? Og hvordan handlede man egentlig aktier før internettet? Sparinvest skruer for en stund tiden tilbage til 1984.
Aktuelt | 1 min

Sparinvest vinder europæisk hovedpris ved Lipper Fund Awards

Sparinvest hædres igen i år internationalt med tildelingen af to Lipper Fund Awards, hvoraf den ene er en hovedpris. Priserne er en anerkendelse af Sparinvests evne til at skabe langsigtede og risikojusterede afkast de seneste tre år i forhold til konkurrenter.
Aktuelt | 4 min

Sådan styrer du din investeringsrisiko

For mange investorer er risiko forbundet med risikoen for at gå glip af et godt afkast og ikke så meget sandsynligheden for at tabe penge. Det kan dog være risikabelt at jagte de aktier, som forventeligt vil give de største aktieafkast, hvis ikke man samtidig forholder sig til, om aktiens udsving (volatilitet) passer til ens risikovillighed. Få her formueekspert Jeanette Kølbæks gode råd om risikostyring.