Forvent beskedne afkast i 2022

Året 2022 tegner til at blive mere afdæmpet, end vi har set over de seneste 20 måneder med ekstraordinære aktieafkast. Samtidig står usikkerhederne i kø, så det er ekstra vigtigt at have styr på balancen i sin portefølje, lyder rådet fra senioranalytiker, Frederik Romedahl.

2021 har været endnu et godt år for aktieinvestorerne med imponerende kursstigninger. Og med undtagelse af enkelte bump på vejen, har vi faktisk oplevet dette lige siden det initiale corona-chok i marts 2020.

 

Til trods for at aktiestigningerne har overgået alle forventninger, har det ikke fået hænderne til at ryste på strateger, økonomer og investorer, fordi indtjeningen i virksomhederne samtidig er fulgt med. Ifølge senioranalytiker Frederik Romedahl er der dog noget, der kunne tyde på, at vi har nye tider i sigte.

”Virksomhederne har indtil nu levet højt på, at verden har været i genopretningsmode, og at der var noget udskudt indtjening fra den første corona-krise, som kunne hentes hjem. Nu står vi i en situation, hvor 9 ud af 10 sektorer har højere indtjening i dag end før krisen, og det kunne i vores optik se ud til, at den indtjeningsmæssige genopretning – der har kunnet forsvare de høje aktiekurser – er ved at være slut,” siger Frederik Romedahl og fortsætter:

”Mens en høj P/E-værdi tidligere var udtryk for, at der var stort potentiale for, at indtjeningen ville blive normaliseret i fremtiden, så er det i ringere grad tilfældet nu. Løber kursstigningerne fra indtjeningen i det kommende år, og kombineres den udvikling med stigende renter, så vil det sandsynligvis få en del institutionelle investorer til at overveje deres eksponering mod aktier mere nøje.”

Trods større usikkerhed i 2022 er forventningen positive afkast
Noget tyder på, at vi her i 2022 vil opleve, at usikkerhedsmomenterne vil står i kø.
”Corona fylder langt mere, end mange havde forventet på nuværende tidspunkt, og den fortsat høje inflation – og forventningerne om en strammere pengepolitik – skaber ligeledes usikkerhed i markedet. Læg dertil bekymringer om energiforsyningen henover vinteren og problemerne med de gearede giganter i Kinas ejendomsbranche. Det er alt sammen usikkerhedsfaktorer, der rammer aktiemarkedet tæt på all time-high og bidrager til at skabe et skrøbeligere udgangspunkt for aktiemarkedet.”

Frederik Romedahl mener dog fortsat på, at vi i 2022 vil se, at aktierne kommer til at give positive afkast og holder derfor fast i en neutral vægtning af aktier.

”Vi tror stadig, at væksten vil fortsætte – givetvis lidt forskudt – trods udfordringerne. En direkte undervægt af aktier reserverer vi typisk til den situation, hvor vi vurderer, at den økonomiske cyklus står foran sin afslutning – og hvor markedet endnu ikke har taget højde for det. Det er ekstremt vanskeligt at time, men vores umiddelbare vurdering er, at det næppe er her, vi står. Men ikke desto mindre vil afkast på de fleste finansielle aktiver sandsynligvis blive ganske beskedne det kommende år.”

Årets joker kan blive nye investorer
I løbet af 2021 så vi gentagende gange, hvordan begyndende aktiefald på markederne hurtigt blev stoppet af nye investorer, som så chancen for at komme ind på markedet på et lavere niveau. Disse spekulative kræfter i aktiemarkedet er fortsat stærke ifølge Frederik Romedahl.

”Vi har flere gange set, at korrektioner på aktiemarkederne ganske hurtigt er blevet standset af en ”buy-the-dip”-mentalitet. Der ruller fra tid til anden spekulative bølger ind over særligt mindre aktier, og vi registrerer også stor efterspørgsel på ganske ubrugelige og i nogle tilfælde relative tvivlsomme kryptovalutaer alene ud fra en forhåbning om, at de vil stige takket være andre spekulanters interesse,” siger Frederik Romedahl og fortsætter:

”Så længe vi befinder os i en tid, hvor mange forbrugere har ekstra penge mellem hænderne, og der er mangel på alternative investeringsmuligheder, så er der en risiko eller mulighed for, at de nye investorer vil byde markedet rigtig højt op. Som vi udtalte på samme tid sidste år, så er forudsætningerne for opbygningen af en aktieboble i dele af markedet i allerhøjste grad til stede.”

Pas på med at være for ensidig i din eksponering
De mange usikkerhedsmomenter betyder ifølge Frederik Romedahl, at 2022 vil være et år, hvor vi vil opleve meget volatilitet. Det er derfor vigtigt, at du ikke er for ensidigt eksponeret mod en enkelt stil eller sektor.

Vi har valgt at skrue ned for vores eksponering mod Råvarer/Materialer. I stedet skruer vi op for Finans, Sundhed og IT/Teknologi – samt temacases i Kina og Auto. På den måde har vi søgt en strategi, der er mere i balance på tværs af stile, og det er nok et af de vigtigste eftersyn, man kan lave, her ved indgangen til 2022.”

Relaterede Artikler

Aktuelt | 3 min

FOKUSFOND – Sparinvest Value Emerging Markets

I en periode, hvor dystre overskrifter om den militære konflikt i Ukraine, kraftigt stigende inflation og stigende renter præger vores hverdag, har aktiemarkederne haft en hård start på året. Der findes dog enkelte fonde, som Sparinvests fond Value Emerging Markets, der har klaret sig relativt godt igennem udfordringerne. Læs mere om, hvad der har bidraget til det gode afkast, og hvad forventningerne er fremadrettet.
Aktuelt | 3 min

FOKUSFOND - Sparinvest Global Convertible Bonds

De konvertible obligationer har, lige som aktier og obligationer, været ramt af kurstab i løbet af 2022. Fonden Sparinvest Global Convertible Bonds har dog klaret sig bedre end såvel benchmark som konkurrenterne. Læs her, hvad der er årsagen til det relative gode afkast, og hvad teamet bag fonden forventer de kommende 18 måneder.
Aktuelt | 3 min

Sådan skal du forholde dig som investor når aktiemarkedet er i stormvejr

2022 har indtil videre været hård ved aktiemarkederne. Krig i Ukraine, coronafrygt i Kina og kraftige rentestigninger har været med til at sende aktiemarkederne ud i et kraftigt stormvejr. Læs, hvorfor Frederik Romedahl Poulsen forventer stigende kurser sidst på året.