Aktiesparekonto: god idé at indbetale efter skattetræk

På en aktiesparekonto trækkes skatten den 15. februar 2024, og du må gerne indbetale et beløb svarende til skattebetalingen, uanset om du har nået indbetalingsloftet eller ej. Læs her, hvorfor formueekspert Jeanette Kølbek anbefaler at gøre dette.

Afkastskatten på en aktiesparekonto er kun 17%, hvorimod den er 27% eller 42% på et almindeligt depot med frie midler (ikke pension). Derfor er aktiesparekontoen også populær, og mere end 350.000 danskere har valgt at have en aktiesparekonto.

”Skatten på aktiesparekontoen opgøres efter lagerprincippet, hvilket betyder, at værdien af aktiesparekontoen primo kalenderåret fratrækkes værdien af aktiesparekontoen ultimo kalenderåret (korrigeret for ind- og udbetalinger). Har der været en værdistigning i kalenderåret, skal der betales 17% i skat af denne stigning, uanset om man har solgt eller ej. Har du tab fra tidligere år, skal du desuden være opmærksom på, at du kan modregne tabet i fremtidige værdistigninger”, fortæller formueekspert Jeanette Kølbek.

For 2024 er indskudsgrænsen på aktiesparekontoen 135.900 kr., mens den var 106.600 kr. i 2023, derudover er det tilladt at indbetale et beløb svarende til skattebetalingen.

”Du har lov til at indbetale et beløb svarende til det, der er blevet trukket i skat uanset, om du har nået det maksimale indbetalingsloft eller ej. Og på grund af de attraktive skatteregler er det selvfølgelig altid en god idé at indsætte så meget på aktiesparekontoen, som det er tilladt”, slutter Jeanette Kølbek.

 

Relaterede Artikler

Aktuelt | 3 min

40 år med global aktiehandel i Danmark – og Sparinvest var med fra begyndelsen

I år er det 40 år siden, at danske investorer fik mulighed for at investere i udenlandske aktier. Hvad fik det af betydning? Hvilke aktier gav de største afkast i 1984? Og hvordan handlede man egentlig aktier før internettet? Sparinvest skruer for en stund tiden tilbage til 1984.
Aktuelt | 1 min

Sparinvest vinder europæisk hovedpris ved Lipper Fund Awards

Sparinvest hædres igen i år internationalt med tildelingen af to Lipper Fund Awards, hvoraf den ene er en hovedpris. Priserne er en anerkendelse af Sparinvests evne til at skabe langsigtede og risikojusterede afkast de seneste tre år i forhold til konkurrenter.
Aktuelt | 5 min

Hvad er fordelene ved en investeringsforening?

Over 800.000 danskere investerer i dag via en investeringsforening, og måske overvejer du også denne mulighed? Her får du Investeringsspecialist Mette Harbo Bossows forklaring på fordelene ved at lade en investeringsforening hjælpe med dine investeringer.