Sådan tager Sparinvest aktivt ejerskab over investeringer
Aktivt ejerskab står som noget helt centralt i vores investeringsproces. Men hvad vil det egentlig sige, at vi tager aktivt ejerskab? Og hvorfor er bæredygtige investeringer stadig en god idé – på trods af et vanskeligt år i 2022? Chef for bæredygtige investeringer, Søren Larsen, giver her sit bud.
I Sparinvest har bæredygtighed og grøn omstilling længe været helt centralt for vores investeringer. Vi har i mange år benyttet bæredygtighedsanalyser i vores investeringsprocesser for at kunne flytte investeringer over mod selskaber, der adresserer vigtige samfundsproblemer.
Derudover har vi det aktive ejerskab, hvor vi bestræber os på at påvirke selskaber i en mere bæredygtig retning og til at leve op til såkaldte ESG-mål inden for kategorierne: miljø, sociale forhold og god selskabsledelse.
“Vores tilgang til bæredygtighed er direkte forbundet til vores aktive ejerskab. Vi vil gerne støtte de selskaber, vi investerer i, i deres grønne omstilling,” forklarer chef for bæredygtige investeringer, Søren Larsen.
Vores ambition er at investere på en måde, der både skaber værdi for kunderne og gør nytte for samfundet.
“Verden står overfor enorme udfordringer, og vi vil - i samarbejde med vores kunder - understøtte bæredygtig udvikling og begrænse klimaforandringerne,” siger han.
Dialog med selskaber forbedrer ESG-målsætninger
Som en del af vores aktive ejerskab går vi i dialog med selskaber, der skal forbedre sig i forhold til ESG-målsætninger.
Et godt eksempel på det er fra 2022, hvor vi gik i dialog med et nordamerikansk krydstogtselskab. Selskabet havde haft flere udfordringer med overholdelse af miljøregler, og de havde modtaget påbud og tredjepartsanmeldelser via en domstolsudnævnt myndighed, forklarer Søren Larsen. Og dialog skaber forandringer.
“Virksomheden har bestræbt sig på at forbedre miljøoverholdelsessystemerne og har desuden styrket sit interne overvågningssystem og fastsat en forpligtelse om at opnå CO2-neutralitet i 2050. Vi vil dog fortsætte med at følge virksomhedens fremskridt på miljøområdet,” siger han.
Det lykkedes ofte at påvirke det enkelte selskab til at ændre adfærd - blandt andet i samarbejde med andre investorer og igennem det globale investorinitiativ Climate Action 100+. Det er verdens største investorengagement-initiativ om klimaforandringer, som har til formål at få verdens største CO2-udledere til at reducere deres emissioner.
Der er dog selskaber, som ikke formår at tage hånd om et problem, og som derfor bliver ekskluderet fra alle vores investeringer.
På nuværende tidspunkt har vi ekskluderet 410 selskaber. De fordeler sig i fire hovedkategorier:
• Producenter af kontroversielle våben
• Selskaber der bryder internationale normer, og som ikke vil ændre adfærd
• Kul- og tjæresandsselskaber uden planer for grøn omstilling
• Selskaber underlagt EU-sanktioner
Bæredygtighed er et centralt element i vores investeringsproces
Når vi overvejer nye investeringer, kommer det aktive ejerskab til syne. Vi anvender en bæredygtighedsvurderinger til at forstå muligheder og risici inden for ESG-forholdene. Og det viser sig, at virksomheder, der ikke håndterer ESG-forhold med omhu, ofte er en dårlig investering.
“Bæredygtighedsanalysen giver os en indikation af, om et selskab er på vej til at udvikle sig i en mere bæredygtig retning eller ej. Analyser indikerede allerede i 2014, at der potentielt var et sammenfald mellem afkast og bæredygtighed. Den indsigt har vi udbygget siden, og i dag er ESG en del af alle faser i vores investeringsprocesser - lige fra idégenerering og vurdering af selskabets potentiale til vores aktive ejerskab,” siger Søren Larsen.
Han forklarer, at virksomheder med et højt ESG-niveau og virksomheder med et lidt lavere niveau, men som er i gang med en positiv udvikling, begge kan være gode investeringer.
Derfor er bæredygtige investeringer en god idé
Krigen i Ukraine og energikrisen har betydet, at råvarer og fossil energi har klaret sig godt, mens historien har været en anden for nogle af de investeringer, som traditionelt anses for bæredygtige. Men sådan har det ikke været i årene før 2022.
“Hvis vi ser på bæredygtige investeringer generelt, så har der faktisk været medvind i rigtigt mange år nu. Derfor kan det være en god idé at spørge sig selv, om de kommende år bliver ligesom 2022, eller om de bliver ligesom årene forinden,” forklarer Søren Larsen.
Han vurderer - trods et sløjt 2022 – at det stadig er en god idé have bæredygtighed for øje, når man investerer. Samtidig påpeger han, at det er vigtigt at se det som en investering i en udvikling, der på langt sigt kan give gode afkast.
Relaterede Artikler

Sparinvest lancerer europæisk forsvarsfond

Fire fonde skifter navn
