Tre gode investeringsråd

Hvad gør man, når man oplever et usædvanligt investeringsår? De finansielle markeder har været ubarmhjertige i 2022. Uroen fra blandt andet stigende renter og inflation har bidt sig fast i såvel aktie- som obligationsmarkedet, og mange oplever negative afkast på deres investeringer. Det kan give anledning til usikkerhed og uro, og mange spørger sig selv: ”Bør jeg sælge min investering – og lade pengene stå kontant?” Læs her, hvordan vi anbefaler, at du forholder dig.

Største tab på obligationer i 30 år

Den populære strategi - med en blanding af 50 pct. aktier og 50 pct. obligationer - har lidt et tab i 2022. Under normale omstændigheder trækker aktier og obligationer i hver sin retning, hvor de beskytter hinanden. Men denne sammenhæng har været sat helt ud af spil i 2022. Helt ekstraordinært har obligationer givet et større negativt afkast end aktier i 2022. Den stigende inflation har sendt renterne på himmelflugt med historisk styrke og hast og været årsagen til, at investorer har oplevet det største fald i obligationsafkastet i over 30 år.

 

imagean53a.png

Kilde: Sparinvest, data frem til 30.11.2022
Aktier: MSCI World; Obligationer: Nordea Govt. Bond CM 7

 

Kriser kommer og går – men hold fast i din strategi

De finansielle markeder går op og ned – det er en del af markedets natur. Så selvom uroen på de finansielle markeder kan få en til at overveje at sælge ud af sin portefølje for at undgå yderligere tab, er det en god idé at tænke sig om en ekstra gang, inden der trykkes på salgsknappen. Der er nemlig stor risiko for, at du går glip af den næste optur, hvis du sælger ud nu.

Hovedbudskaber for 2022

1. Største fald i obligationer i 30 år som følge af stigende renter
2. Atypisk år, hvor kursen på både aktier og især obligationer er faldet
3. Risikoprofiler med lav risiko har lidt større tab end profiler med høj risiko
4. 50%/50%-strategien har kun givet
    negativt afkast i seks ud af 30 år

Tålmodighed betaler sig. Hvis man har tålmodighed med markedet, så bliver man belønnet med attraktive afkast. Det fortæller historien os. I nedenstående graf kan vi se, at man i gennemsnit har fået et afkast på 6,5% om året de seneste 30 år, hvis man har placeret sine penge i en portefølje bestående af 50pct. aktier og 50pct. obligationer.

imagesf0nqk.png

Kilde: Sparinvest, data frem til 30.11.2022
Aktier: MSCI World; Obligationer: Nordea Govt. Bond CM 7

Vi kan ikke spå om udviklingen på aktie- og obligationsmarkederne, men det er vores overbevisning, at hvis man spreder sin investering på mange forskellige aktivtyper, så er man godt rustet til de udsving på de finansielle markeder, som man må forvente vil ske.


Gode afkast i forhold til konkurrerende investeringsløsninger

Negative afkast er og bliver negative afkast, og det kan være vanskeligt at finde lyspunkter i det. Men der er dog lys i mørket. Sparinvest tilbyder de populære blandede investeringsløsninger, og de har gjort det godt relativt til sammenlignelige investeringsløsninger.

Sparinvest har fonde sammensat af aktier, obligationer og alternativer til alle risikoniveauer. Afkastet på fondene har i det forgangne år ligget helt i top i forhold til konkurrenterne, også selv om vilkårene har været vanskellige. De blandede fonde understøtter såvel puljerne i Lokal Puljeinvest som kontoløsningerne i Investeringskonto FRI.


Tre gode investeringsråd

  1. Tænk langsigtet. Al erfaring viser, at det er svært at forudsige markedet   på kort sigt. Over tid har markedet givet et flot afkast – til trods for kriser og store udsving undervejs.
  2. Spredning er redning. Ved at sprede investeringerne på forskellige typer af værdipapirer, forskellige brancher og forskellige lande, bliver du mindre sårbar over for overraskende begivenheder.
  3. Vær tro mod din investeringsstrategi. Fokuser på dit langsigtede formål ved at investere. Har du den rette investeringsstrategi, skal du holde fast i den – både i medgang og modgang. Så undgår du at handle i panik og foretage irrationelle beslutninger.

 

Relaterede Artikler

Aktuelt | 2 min

Bankkollaps i USA: Banksystemet under pres, men ikke truet

Silicon Valley Bank blev fredag den 10. marts overtaget af de amerikanske tilsynsmyndigheder, efter at banken over få dage var blevet sendt helt i knæ. Det gav fald i både amerikanske og europæiske bankaktier. Chefstrateg Frederik Engholm forklarer situationen, og hvad det betyder for vores forventninger.
Aktuelt | 2 min

Hvordan er det med skatten på blandede fonde?

Når du investerer i blandede fonde, dvs. fonde, der både investerer i aktier og obligationer, er der nogle skatteregler, du skal være opmærksom på.
Aktuelt | 2 min

Sparindex-fond kåret af Morningstar Fund Award 2023 igen

Den bæredygtige fond, Sparindex DJSI World, står igen øverst på sejrsskamlen, når Morningstar uddeler Morningstar Fund Award 2023. Morningstar udnævner hvert år de bedste fonde i Danmark inden for en række kategorier, de vurderer er særligt interessante for danske investorer. Sparindex DJSI World-fonden vinder prisen i kategorien Bedste Globale Aktiefond.