Det kan give bagslag at sælge sine investeringer pga. uro
Selv om det kan være fristende at sælge ud af sin portefølje, når uroen raser på de finansielle markeder, så opfordrer formueekspert Jeanette Kølbek til, at man tænker sig om en ekstra gang, inden man trykker på salgsknappen. For det kan nemlig være svært at finde det rigtige tidspunkt at komme ind på markedet igen.

2022 har været et ubarmhjertigt år for aktiemarkederne, hvor uroen fra fx stigende renter og inflation har bidt sig fast i det brede amerikanske aktieindeks S&P 500. Aktieindekset har i år tabt ca. 16 pct. målt i dollars. Det danske aktiemarked har haft en lignende udvikling, hvor tabet på det danske C25-indeks har været ca. 15 pct.
Store kursfald kan gøre det fristende at sælge ud af aktieporteføljen for at undgå yderligere tab og i stedet have pengene stående på en almindelig konto. Det kan dog være en dårlig idé, hvis du ikke står og skal bruge pengene inden for den nærmeste fremtid.
”Når markederne går op igen efter en nedtur, udløser det ofte et kraftigt opsving på særligt aktiemarkedet. Og hvis man sælger ud af porteføljen nu, risikerer man altså at stille sig på sidelinjen, når den næste kursfest kommer,” forklarer Jeanette Kølbek.
Det amerikanske S&P 500-indeks er steget med ca. 11 pct. målt i dollars, og det danske C25-indeks er steget med ca. 18 pct. siden slutningen af september 2022. Det viser med al tydelighed, at det er en meget svær disciplin at time markedet præcist, så man både kan høste kursgevinster og undgå de store nedture.
”Al erfaring viser, at de investorer, som har valgt at træde ud af investeringsmarkedet for en stund, har svært ved at investere igen i frygt for, at markedet endnu ikke har ramt bunden. De får først ro i maven til at investere igen, når der har været gentagende kursstigninger, og når værdipapirmarkedet er blevet stabilt igen. Og så kommer man desværre for sent til det kraftige opsving,” siger Jeanette Kølbek.
Kriser på finansmarkederne kommer og går
Ser vi på udviklingen over de seneste 28 år i det amerikanske S&P 500-aktieindeks, kan vi se, at de største aktieopsving sker hurtigt og i løbet af få måneder. I figuren herunder er tre scenarier for, hvordan forrentningen af 10.000 kr. investeret i indekset ville have udviklet sig over de seneste 28 år:
Baseret på en investering den 31. januar 1995 og frem til 31. oktober 2022. Beregning er baseret på månedlig afkastdata.
Har du de seneste 28 år været investeret i hele perioden, vil 10.000 kr. have en værdi på 76.222 kr. i dag. Er du i perioden gået glip af de seks bedste måneder, vil dine 10.000 kr. have en værdi på 42.118 kr. i dag. Og er du gået glip af de bedste 12 måneder, vil dine 10.000 kr. have en værdi på 25.966 kr. i dag.
Beregner viser, at det i gennemsnit tager ca. seks måneder for markedet at vende tilbage til det oprindelige niveau før en korrektion, hvis vi ser på de korrektioner, der har været på det globale aktiemarked siden 1980. En korrektion i denne her sammenhæng skal forstås som et hurtigt fald på 10 pct. eller mere fra kurstoppen i et aktieindeks.
Tidsrammen på seks måneder forudsætter dog, at korrektionen ikke sker som optakt til en økonomisk recession, hvilket vi befinder os i nu. Her viser beregninger, at det vil tage tre år og ni måneder i gennemsnit, før markedet igen har fundet tilbage til sit udgangspunkt inden nedturen, uddyber Jeanette Kølbek.
”Derfor giver det god mening at bevare roen, selvom aktieporteføljen har givet et negativt afkast. En god huskeregel er, at jo længere tidshorisont, du har, jo mindre skal du lave justeringer i dine investeringer, når der er udsving på markedet. Det er ikke afgørende, hvad pengene er værd i dag, men mere hvad de er værd, når du engang skal bruge dem i fremtiden,” siger Jeanette Kølbæk.
Historien viser langt flere gode end dårlige år for investeringer
Overordnet har der været langt flere gode end dårlige år at være investeret i. Det viser de seneste 100 års udvikling for S&P 500-indekset. Figur herunder viser, at indekset har leveret negative afkast i ca. en tredjedel af de seneste 100 år, mens de resterende to tredjedele har budt på positive afkast.
Det er altså vigtig at bevare roen, når den negative stemning florerer på aktiemarkederne. For det kan blive dyrt at sælge og trække sig inden den næste optur, understreger Jeanette Kølbek.
”Hvis du har søvnløse nætter, når markederne falder, bør du genbesøge din investeringsstrategi og sikre, at dine investeringer har den risikoprofil og tidshorisont, der passer til dig. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har valgt den rette investeringsstrategi for dig, bør du kontakte din rådgiver,” lyder rådet fra formueeksperten.
3 gode investeringsråd
- Tænk langsigtet - Det er svært at forudsige markedet på den korte bane, men over tid har markedet givet flotte afkast – til trods for kriser og store udsving.
- Spredning er redning - Når du spreder dine investeringer på forskellige typer værdipapirer, forskellige brancher og forskellige lande, så bliver du langt mindre sårbar, når der sker uventede begivenheder.
- Hold fast i din investeringsstrategi - Fokuser på det langsigtede formål med dine investeringer. Hvis du har den rette investeringsstrategi, så fasthold den – både i medgang og modgang. Undgå panik og irrationelle beslutninger.
Relaterede Artikler

Sparinvest lancerer europæisk forsvarsfond

Fire fonde skifter navn
