Skattefrit afkast til unge

Interessen for at investere er støt stigende hos unge og deres pårørende. Men hvordan gør man det smartest, når man er under 18 år, og hvilke forhold skal man være særlig opmærksom på?

Forslag til en prioriteret rækkefølge af opsparingsmuligheder

Når man skal råde og vejlede unge, så kommer man ikke uden om, at der er nogle skattemæssige forhold, som er vigtige at tage hensyn til. Derfor er denne prioriterede rækkefølge en rigtig god idé:

1. Vælg først at fylde op på en Børneopsparing hvert år
2. Yderligere opsparing investeres via et almindeligt frit depot i værdipapirer, der giver kapitalindkomst
3. Vælg en Aktiesparekonto, hvis den unge tjener så meget, at personfradraget er udnyttet

Børneopsparing – den mest attraktive opsparingsform

Det er muligt at indsætte op til 6.000 kr. årligt, indtil der i alt er indsat 72.000 kr. Hvert barn må kun have én børneopsparing. Det skyldes, at skattereglerne er meget attraktive. For i hele bindingsperioden vil al afkast fra aktieudbytter, aktieavancer og kursgevinster samt renteindtægter være skattefrie.

Kapitalindkomst kan indeholdes i personfradraget

Når indbetaling på en Børneopsparing er fuldt udnyttet, bør yderligere opsparing investeres via et almindeligt frit depot i værdipapirer, der giver kapitalindkomst. Her er personfradraget 37.300 kr. (2022), hvis man er under 18 år. På den måde betales en reel skat på 0% af afkastet. Til sammenligning vil afkast fra aktier blive beskattet som aktieindkomst, der udløser minimum 27% i skat.

Der skal først betales personskat, når indkomsten overstiger personfradraget på 37.300 kr. Når man investerer i fx obligationsfonde og de fleste akkumulerende aktiefonde, bliver man beskattet som kapitalindkomst.

Vær opmærksom på, at der gælder en regel om, at hvis forældre giver deres umyndige børn pengegaver, der investeres, så skal det løbende afkast beskattes hos forældrene, indtil barnet er myndig. Dette skal sikre, at forældre ikke spekulerer i deres barns personfradrag.

Lav skat på aktiegevinster via en Aktiesparekonto

Efterhånden som personfradraget er ved at være fyldt op med kapitalindkomst og fx lønindtægt fra et fritidsjob, er det oplagt benytte sig af en Aktiesparekonto. Den store fordel er en lav skat på 17% - både på aktieudbytter og aktiekursgevinster. Det er 10 procentpoint lavere end de minimum 27%, der skal betales, hvis man investerer i aktier via et almindeligt frit depot. Til gengæld kan der maksimalt indskydes 103.500 kr. (2022) på en Aktiesparekonto.

Ud over den lavere skat, er der en række andre klare fordele. Man kan til hver en tid trække pengene ud igen, al indberetning sker automatisk til SKAT, og afkastet fra investeringerne påvirker ikke eventuelle sociale ydelser, der senere bliver relevante for unge, når de modtager SU. På grund af de attraktive skattefordele, er det kun tilladt at have én Aktiesparekonto pr. person.

Søg yderligere rådgivning hos dit pengeinstitut

Det er altid en god idé at få personlig rådgivning, inden man går i gang med at investere. Derfor opfordrer vi til at kontakte ens rådgiver for eksempelvis at få rådgivning om, hvilke investeringsfonde som egner sig til den konkrete situation.

 

Penge at spare ved at vælge de rigtige investeringsløsninger først

Vi har regnet på, hvor meget der kan spares. Forudsætningerne for beregningen er disse:

• Der investeres 100.000 kr. som et engangsbeløb
• Aktiefonden og aktien stiger i gennemsnit 5% p.a.
• Investeringen beholdes i 10 år
• Beregningen tager højde for skattesatser og opgørelsesmetoder
• Beregningen tager ikke højde for inflation og handelsomkostninger
• Det er forudsat i aktieindkomstberegningen, at barnet har brugt hele sit    personfradrag


Eksempel: Investering af 100.000 kr.

1. Investering i en akkumulerende aktiefond, der giver kapitalindkomst, og der investeres via et almindeligt depot. Udbetaler ikke udbytte løbende, men afkastet bliver i stedet akkumuleret og indregnet i kursen.

Efter 10 år vil man have 162.889 kr. i hånden.

2. Investering i en aktiefond (eller aktie), og der investeres via en Aktiesparekonto.

Efter 10 år vil man have 150.173 kr. i hånden.

3. Investering i en aktiefond (eller aktie), og der investeres via et almindeligt depot.

Efter 10 år vil man have 145.056 kr. i hånden.

Det giver en besparelse på henholdsvis 12.716kr. (162.889 kr. – 150.173 kr.) og 17.833 kr. (162.889 kr. – 145.056 kr.)

 

Her er to eksempler på velegnede akkumulerende fonde fra Sparinvest til børn med frikort og opsparing:

Bæredygtige Aktier Akk. KL A (ISIN: DK0060012896)

Sparindex Globale Aktier Min. Risiko KL A (ISIN: DK0060748127)

Se alle investeringsfonde i Sparinvest

 

Dette er markedsføringskommunikation. Der henvises til prospekterne for Investeringsforeningen Sparinvest, Værdipapirfonden Sparindex og PRIIP KID, før der træffes endelige investeringsbeslutninger. Historiske afkast og hidtidig kursudvikling kan ikke betragtes som en garanti for fremtidige afkast og kursudvikling, ligesom investering altid er forbundet med risiko for tab, blandt andet som følge af markeds- og valutaudsving. Eventuelle præsenterede fremtidsscenarier er et skøn over den fremtidige performance baseret på dokumentation fra tidligere performance om, hvordan værdien af denne investering/aktuelle markedsforhold varierer og er således ikke en nøjagtig indikator for den fremtidige performance. Det, du får, vil variere afhængigt af, hvordan markedet udvikler sig, og hvor længe du beholder investeringen/produktet. Vær opmærksom på, at indholdet kan tage udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet. Se derfor altid efter datoen, inden du eventuelt reagerer. Information om ESG og/eller bæredygtighedsrelaterede aspekter ved investeringen i den promoverede fond kan findes i prospektet. Læs om Sparinvests tilgang til ESG og bæredygtighed her https://www.sparinvest.dk/baeredygtig-investering.

Relaterede Artikler

Aktuelt | 3 min

40 år med global aktiehandel i Danmark – og Sparinvest var med fra begyndelsen

I år er det 40 år siden, at danske investorer fik mulighed for at investere i udenlandske aktier. Hvad fik det af betydning? Hvilke aktier gav de største afkast i 1984? Og hvordan handlede man egentlig aktier før internettet? Sparinvest skruer for en stund tiden tilbage til 1984.
Aktuelt | 1 min

Sparinvest vinder europæisk hovedpris ved Lipper Fund Awards

Sparinvest hædres igen i år internationalt med tildelingen af to Lipper Fund Awards, hvoraf den ene er en hovedpris. Priserne er en anerkendelse af Sparinvests evne til at skabe langsigtede og risikojusterede afkast de seneste tre år i forhold til konkurrenter.
Aktuelt | 5 min

Hvad er fordelene ved en investeringsforening?

Over 800.000 danskere investerer i dag via en investeringsforening, og måske overvejer du også denne mulighed? Her får du Investeringsspecialist Mette Harbo Bossows forklaring på fordelene ved at lade en investeringsforening hjælpe med dine investeringer.