Sådan giver du aktier i gave

Har du planer om at give en kommende konfirmand eller student en fremtidssikret gave i form af aktier, får du her en række gode råd til, hvordan du omsætter tanke til handling.

 

Måske er du stadig i tvivl om, hvilken gave du skal give til årets konfirmand, student eller brudepar? Et er sikkert: Festlige begivenheder er altid en oplagt lejlighed til at skyde gang i en langsigtet investering. Men der er flere ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil give aktier i gave, forklarer Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom.
- At give aktier i gave kan være et rigtig godt, langsigtet alternativ til eksempelvis en større kontant pengegave, men det er ikke nødvendigvis en god løsning til alle anledninger. Det afhænger meget af din relation til modtageren, hvor stort et beløb du vil give, og at du har tænkt over risikoen. Samtidig skal du være opmærksom på at involvere modtageren i processen.

 

Du skal være opmærksom på, at jo mindre beløb, du investerer, jo mere fylder købsomkostningerne relativt set.

Camilla Schjølin Poulsen, Privatøkonom

 

Praktikken kan spænde ben

Du kan som udgangspunkt ikke overdrage aktier til en anden person i gave. Det er heller ikke muligt at gå ned i din bank, oprette en konto og købe de ønskede aktier på vegne af en anden.

- Med få undtagelser kan du ikke oprette en konto for en person, der ikke selv involveres – heller ikke dit eget barn, fortæller Camilla Schjølin Poulsen.
Hvis du ønsker at give aktier i gave, skal du derfor tænke kreativt og sætte dig ind i det praktiske:

- Indledningsvis vil min anbefaling være, at du selv laver et gavekort, hvor du fx skriver, at der skal oprettes en konto. Herefter kan du eller banken hjælpe med at købe enten en enkelt aktie eller en investeringsfond, foreslår Camilla Schjølin Poulsen og gør også opmærksom på, at personer under 18 år ikke må købe aktier, uden at der er en forælder eller værge involveret.

 

Hvor stor skal gaven være?

En anden ting, du skal overveje, er, hvor stort et beløb du har tænkt dig at give aktier i gave for. Det optimale beløb til en aktieinvestering er, ifølge Camilla Schjølin Poulsen, minimum 1.000 kr.:

- Du skal være opmærksom på, at jo mindre beløb, du investerer, jo mere fylder købsomkostningerne relativt set. Derfor kan det være en fordel, at vi kommer op omkring de 1000 kr.

Når du giver gaver til andre, skal du være opmærksom på, hvor mange penge du må give til en person, før de skal beskattes af gavens værdi.
Forældre og bedsteforældre har altid lov til at give afgiftsfrie gaver til børn eller børnebørn. I 2021 ligger beløbsgrænsen på 68.700 kr.

Er du ikke nært beslægtet med personen, kan du give såkaldte lejlighedsgaver i anledning af private begivenheder. De beskattes ikke, hvis gaven er af mindre værdi og passer til anledningen.

 

Et godt råd er at hæve sig op i et helikopterperspektiv og overveje, hvor risikovillig du og barnet er, samtidig med at det også skal være sjovt for gavemodtageren.

Camilla Schjølin Poulsen, Privatøkonom

 

Investér med børneopsparingen

Er gavemodtageren under 18 år er der klare skattefordele ved at købe aktierne i barnets navn. Det skyldes, at mange børn har en børneopsparing, hvor alt afkast er skattefrit:

- Der findes ikke en mere optimal måde at investere den unges penge på end via børneopsparingen. Dels på grund af skattefriheden på afkast, og dels fordi at pengene typisk kan være investeret i mange år, hvilket gør investeringen mindre påvirket af eventuelle udsving, forklarer Camilla Schjølin Poulsen.

Dog skal du være opmærksom på, at der højest må indsættes 6.000 kr. på en børneopsparing om året og 72.000 kr. i alt. Det er typisk forældre, der må indskyde på kontoen, og derfor bør de involveres i gaven.

- Hvis modtageren er over 18 år, er aktiesparekontoen den bedste løsning, fordi børneopsparingen højest er bundet til barnet, indtil det er 21 år – og dermed bliver investeringen ikke langsigtet. Desuden skal du være opmærksom på, at en børneopsparing som minimum skal løbe i syv år. Det betyder, at barnets opsparing senest skal være påbegyndt som 14-årig.

På en aktiesparekonto kan man pt. indsætte op til 102.300 kr., hvorefter man både kan investere i enkeltaktier og aktiebaserede fonde. Der er en lav, løbende beskatning på 17 pct. af den årlige værdistigning.

 

Skal du købe enkeltaktier eller investeringsfond?

Endelig er det en god ide at overveje, hvordan modtageren får mest ud af investeringen, og hvor stor en risiko der er ved investeringen. En vigtig ting at overveje i den forbindelse er, om gaven skal bestå af enkeltaktier eller et investeringsbevis til en bredere fond.

 

Enkeltaktier eller investeringsfond?

Fordelen ved at give enkeltaktier er, at du helt selv kan bestemme, hvilke virksomheder du ønsker at have en lille ejerandel af. Dog kan en investering være mere risikabel end en investeringsfond, da det er en smallere investering, hvor man som aktionær er mere sårbar over for udviklingen i den enkelte virksomhed.
Fordelen ved en investeringsfond er, at du spreder investeringen over flere aktier og eventuelt også obligationer, og på den måde mindsker du risikoen ved investeringen. Du vælger ikke selv, hvilke aktier der er i fonden, men kan til gengæld vælge mellem en række forskellige fonde med forskelligt fokus, f.eks. bæredygtighed, eller en bestemt risiko.

 

- Et godt råd er at hæve sig op i et helikopterperspektiv og overveje, hvor risikovillig du og barnet er, samtidig med at det også skal være sjovt for gavemodtageren. Der er altid en risiko, når du investerer penge, og det skal fx studenten eller konfirmanden være klar over. Det skal jo ikke være en øv-gave, hvor den unge bliver ked af at miste pengene fra morfar, understreger Camilla Schjølin Poulsen.

Særligt skal man tage højde for risikoen ved at købe enkeltaktier, forklarer hun:

- Hvis du udelukkende køber aktier i konfirmandens yndlingsfodboldklub eller Vestas, så er du meget afhængig af det enkelte aktieselskab. Det er der større risici ved. Modsat mister du måske lidt af det sjove ved at investere i en fond, fordi den unge ikke har mulighed for at holde øje med lige nøjagtig den aktie, konfirmanden fik i gave, så det er en afvejning.

 

Tag fat i din rådgiver og inddrag den unge

Er den unge ny ud i aktiehandel, kan det være en god ide at tage fat i en rådgiver:

- Sæt et møde op i banken, hvor du som pårørende er med, men hvor den unge involveres. På den måde kan en aktie som man får i gave blive startskuddet til en god dialog, som er i øjenhøjde med den unge, siger Camilla Schjølin Poulsen.

- En aktie i konfirmations- eller studentergave er en rigtig god anledning til at få overbragt værdifuld viden til den næste generation. Det kan blive gaven, der bliver ved med at give, idet den sandsynligvis løbende stiger i værdi og giver den unge appetit på investeringsverdenen.

 

Relaterede Artikler

Aktuelt | 1 min

Risikofyldte aktiver steg i juni samtidig med kurvefladning og sektorrotation

Udviklingen i finansmarkedet i juni var kendetegnet ved positive afkast på risikofyldte aktiver kombineret med en fladere rentekurve som følge af højere korte statsrenter og lavere lange statsrenter.
Aktuelt | 3 min

Kun ni ”mørkegrønne” investeringsfonde – fem af dem er fra Sparinvest – FinansWatch

Ny regulering skal skubbe investeringsfonde i en mere bæredygtig retning. Af alle de 1.078 børsnoterede danske investeringsfonde er der kun ni, der kalder sig "mørkegrønne." Det skriver nyhedsmediet FinansWatch.
Aktuelt | 3 min

Bæredygtige investeringer – find vej i de tre nye kategorier

Der er kommet et nyt og fælles bæredygtigheds-regelsæt, der kategoriserer investeringsforeningerne. Der er tale om nye EU-regler – den såkaldte disclosure-forordning – der skal gøre det nemmere at investere sine penge bæredygtigt.