Tyrkisk effekt på finansmarkederne

15.08.2018

I den seneste uge har vi kunnet se en betydelig volatilitet i tyrkiske obligationer og den tyrkiske lira, og det har naturligt genereret en del overskrifter i den finansielle verden.

Dyk i lira øger tyrkisk udlandsgæld

Sparinvests chefstrateg, David Bakkegaard Karsbøl udtaler:

”Liraen har samlet set tabt 75 pct. af sin værdi over for den amerikanske dollar siden 2013, og den har generelt været i en faldende tendens i mange år som følge af den konsekvent høje inflation i Tyrkiet. Der er ingen tvivl om, at præsident Erdogan i økonomisk forstand har satset for meget på, at liraen kunne holdes nogenlunde stabil. Problemet er, at Tyrkiet har en meget stor udlandsgæld optaget i hård valuta (USD og EUR), og når liraen derfor falder med omkring 30 pct. i august, så bliver udlandsgælden langt vanskeligere at håndtere for virksomheder og staten, som har forsøgt at drage fordel af de lavere renter i udlandet”.

Den tyrkiske lira (USD/TRY) faldt helt ned til 0,14 d. 13. august, og den er efterfølgende steget moderat.

David Bakkegaard Karsbøl fortsætter:

”Vi har ikke megen tillid til, at Erdogan kan løse krisen. Han kom selv til magten på et mandat, som bestod i at rydde op efter forgængerne, som havde måtte ty til hjælp fra IMF. Det ville derfor være en falliterklæring i mere end en forstand, hvis Erdogan også må henvende sig til IMF, som oven i købet vil stille krav om, at flere af hans initiativer bliver rullet tilbage. Hans reaktion på krisen har i stedet været at skyde skylden på sociale medier, industrialister, banker og udlandet – alt det, som ingen ansvarlig leder ville gøre”.

Aktieinvestorer søger sikker havn

Tyrkiske aktier udgjorde ved månedens start 0,7 pct. af MSCI Emerging Markets Index. Som følge af liraens fald er vægten nu 0,53 pct.

  • Value Emerging Markets: 1,19 pct. (benchmark vægt 0,53 pct.)
  • Ethical Emerging Markets Value: 1,44 pct. (benchmark vægt 0,53 pct.)

Sparinvests value-team udtaler:

”Den beskedne overvægt har selvfølgelig kostet lidt relativt til benchmark, men det relative tab i EM-fondene skyldes i højere grad alle de andre bevægelser på aktiemarkedet, som situationen i Tyrkiet medfører: Aktiemarkederne er faldet, og der har været en generel ’flight to safety’, hvor Yen & Dollar styrkedes, defensive sektorer outperformede, og value underperformede i forhold til andre stilarter som quality, growth, low vol osv. Disse tendenser har fundet sted på globalt plan, og alle value-fondene har tabt terræn relativt til de respektive benchmarks.”

”Reaktionen følger et mønster, vi har set før når markedet er blevet ramt af uro, og effekten på de globale markeder er typisk forbigående. Vi udvælger vore aktier efter langsigtede forventninger og vi har derfor fortsat tillid til vores porteføljer generelt og specifikt de tyrkiske virksomheder, som vi har investeret i.”

”Vi følger situationen ligesom vi følger udviklingen i handelskonflikt, Brexit-forhandlinger og alle de andre aktuelle situationer, der har indvirkning på aktiemarkederne.”

Undervægtet i tyrkiske obligationer

Sparinvests chef for kreditobligationer, Maciej Woznica udtaler:

”Faldet i lira på 25-30 pct. gennem første halvdel af august kan blive katastrofalt for landets hårdt pressede banksektor. Uroen har også bredt sig ud over landets grænser og ramt selskaber, som har handel med eller andre interesser med landet. Vi følger nøje den bekymrende udvikling, som vi ikke kun mener er relateret til den nuværende handelskrig med USA, men er mere fundamentalt drevet. Selvom obligationskurserne har været stærkt nedadgående, er det begrænset hvor meget der rent faktisk bliver handlet. Vi tror derfor ikke at vi nødvendigvis har set bunden endnu, da vi frygter at en positiv kurskorrektion, vil blive brugt af markedet til at sælge yderligere ud af landets obligationer. Det ser ikke godt ud”. 

Alle Sparinvests obligationsafdelinger er undervægtet tyrkiske stats- og virksomhedsobligationer målt i forhold til de respektive sammenligningsindeks. I skrivende stund har Sparinvest følgende vægte til tyrkiske obligationer:

  • Global Højrente: 0,45 pct. (benchmark vægt 1,5 pct.)
  • Global Højrente Kort Løbetid: 0,45 pct. (benchmark vægt 3,0 pct.)
  • EM Virksomhedsobligationer: 2,4 pct. (benchmark vægt 3,6 pct.)
  • Nye Obligationsmarkeder: 2,4 pct. (benchmark vægt 3,3 pct)
  • Investment Grade: 0 pct.
  • 2018 udløbsafdelinger: 0 pct.

 

Om os

Sparinvest blev grundlagt i 1968 som en dansk investeringsforening, men er siden vokset til en international kapitalforvalter med aktiviteter i 15 europæiske lande.

Garanti Invest har siden 2015 været en del af Sparinvest-koncernen.

 

Privatlivspolitik   |   Cookiepolitik

Disse oplysninger skal ikke betragtes som et tilbud eller opfordring til at købe eller sælge værdipapirer eller investeringsbeviser. Endvidere kan oplysningerne ikke betragtes som investeringsrådgivning, hvorfor brugerne opfordres til at søge individuel rådgivning om egne investeringsmæssige og dertil knyttede forhold. Der gøres opmærksom på, at historiske afkast og kursudvikling ikke kan betragtes som en garanti for fremtidig kursudvikling og afkast, da investeringsbevisernes værdi enten kan stige eller falde.

Disse oplysninger skal ikke betragtes som et tilbud eller opfordring til at købe eller sælge værdipapirer eller investeringsbeviser. Endvidere kan oplysningerne ikke betragtes som investeringsrådgivning, hvorfor brugerne opfordres til at søge individuel rådgivning om egne investeringsmæssige og dertil knyttede forhold. Der gøres opmærksom på, at historiske afkast og kursudvikling ikke kan betragtes som en garanti for fremtidig kursudvikling og afkast, da investeringsbevisernes værdi enten kan stige eller falde.