FOKUSFOND – Sparinvest Value Emerging Markets

I en periode, hvor dystre overskrifter om den militære konflikt i Ukraine, kraftigt stigende inflation og stigende renter præger vores hverdag, har aktiemarkederne haft en hård start på året. Der findes dog enkelte fonde, som Sparinvests fond Value Emerging Markets, der har klaret sig relativt godt igennem udfordringerne. Læs mere om, hvad der har bidraget til det gode afkast, og hvad forventningerne er fremadrettet.

Sparinvest Value Emerging Markets er gået imod strømmen og har givet et positivt afkast på 0,4% i år, mens sammenligningsgrundlaget, målt ved MSCI EM, er faldet 5,3%. Det er ganske pænt i lyset af, at de globale aktiemarkeder er faldet ca. 6 pct. Investorerne i Sparinvest Value Emerging Markets høster nu frugterne af at have været tålmodige gennem en længere periode. Value-tilgangen har gennem en årrække været udfordret relativt til vækst-aktier, men meget tyder på, at dette er ved at vende – og det går stærkt.

Afkast for Sparinvest Value Emerging Markets KL A relativt til benchmark

afkast-i-pct-05-2022.jpg

Data pr. 29.04.2022

 

Der er overodnet tre årsager til, at Value Emerging Markets har klaret sig relativt godt i år:

  • Medvind fra Value-strategien
  • God aktieudvælgelse
  • Frasalg af russiske aktier


Frasalg af russiske aktier

Det er vanskeligt at diskutere udviklingen i Emerging Markets-aktier uden at komme omkring den ulykkelige situationen i Ukraine og russiske aktier. I forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine besluttede Sparinvest at frasælge alle russiske aktier. Hvis vi kigger dybere ind i forløbet for Sparinvest Emerging Markets, så var fonden undervægtet Rusland ved årsskiftet med blot to investeringer; en investering i dagligvarekoncernen Magnit og en mindre investering i olieselskabet Lukoil. Før invasionen blev positionen i Lukoil frasolgt, og umiddelbart efter invasionen blev positionen i Magnit også solgt. Fonden kom således hurtigt og effektivt ud af de to russiske aktier. Efterfølgende er alle russiske aktier også udgået af sammenligningsgrundlaget MSCI EM. Undervægte i Rusland samt den hurtige og effektive exit af de russiske akter har bidraget positivt til den relative afkastudvikling.

Medvind fra Value-strategien

Investeringsstilen Value har haft solid medvind den seneste periode, og det er den primære årsag til, at Value Emerging Markets har klaret sig bedre end både sammenligningsgrundlaget og konkurrenterne. Vi har oplevet et generelt skifte i investeringsadfærd, hvor investorfokus er gået fra at være rettet mod vækstaktier til nu at være rettet mod de billige Value-aktier. Den tendens har været gældende for såvel de udviklede markeder som for Emerging Markets-aktier.

De stigende renter har været katalysator for Value-strategien. Igennem en årrække har vækst-aktier klaret sig bedre end Value-aktier. Den udvikling har samtidig haft den konsekvens, at aktiernes prissætning relativt til Value-aktier har ramt rekordniveauer. Mange markedsdeltageres øjne har derfor været stift rettet mod netop prissætningsforholdet mellem Value- og vækst-aktier.

Det, som mange Value-investorer har ventet på, er, at renterne skulle stoppe med at falde – eller måske begynde at stige, da det historisk har været én væsentlig katalysator for, at prissætningsforholdet vender mod mere normaliserede niveauer. Dette scenarie er netop i gang med at udspille sig.

God aktieudvælgelse

Merafkastet i Value Emerging Markets kommer ikke alene fra et skift i investeringsadfærd, men også fra udvælgelsen af de ’rigtige’ Value-aktier. Så foruden, at Value-strategien har klaret sig godt relativt til vækst-aktier og det generelle marked, så har teamet bag fonden samtidig formået at vælge de Value-aktier, som har bidraget særligt positivt til afkastet. Den stærke performance er derfor ikke skabt på baggrund af over- eller undervægte i enkelte regioner. Dette er et godt billede på, at den aktive tilgang til aktieudvælgelsen har båret frugt.

Hvis vi kigger ned i maskinrummet, kan man med glæde konstatere, at de sektorer, som har bidraget til det positivt afkast er bredt funderet. Det er dog én sektor, som skiller sig særligt positivt ud. De udvalgte aktier i den finansielle sektor er steget med 14% i år. Finansaktierne har gennem en længere årrække været presset af bl.a. faldende renter. Men ikke overraskende har inflationsfrygten og de stigende renter det seneste år øget investorernes interesse i eksempelvis bankaktierne. De finansielle aktier udgør ca. 32% af Sparinvest Value Emerging Markets, og derfor har den gunstige udvikling i sektoren samt en god udvælgelse af finansielle selskaber ikke mindst haft en stor betydning for afkastet i år – både absolut og relativt.

En anden årsag til, at fonden har performet bedre end MSCI EM, er, at fonden ikke indeholder benchmark-aktier som Tencent, Alibaba og Meituan, som har domineret sammenligningsindekset, og som efter flere år med gode afkast har skuffet i år. Fonden består af ca. 55 nøje udvalgte aktier, som tilsammen skaber fundamentet for Sparinvest Value Emerging Markets.

Value-aktier har fortsat et stort potentiale

Det er oplagt at spørge sig selv, om det er nu, man skal tage sit gode afkast i Value-aktier og finde et alternativ. Det, tror vi, er alt for tidligt. Det er vanskeligt at forudsige kortsigtede udsving på aktiemarkederne, renteniveauerne samt udviklingen i forskellige investeringsstile. Men vi ser fortsat et godt potentiale for Value-aktier i Emerging Markets, og vores aktieudvælgelsesproces betyder, at vi ikke kun sigter efter at tilbyde en eksponering til Value, men også en eksponering til individuelle aktier, der har potentiale til at levere et højere afkast end det generelle aktiemarked. Hvis du er af den overbevisning, at renterne vil blive på nuværende niveauer eller endda stige, så kan det være, at Sparinvest Value Emerging Markets er noget for dig.

 

 

Dette indhold er alene udarbejdet til information og inspiration og skal derfor ikke betragtes som en konkret anbefaling om investering. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket, om en given investering passer til din investeringsprofil. Historiske afkast og hidtidig kursudvikling kan ikke betragtes som en garanti for fremtidig afkast og kursudvikling, ligesom investering altid er forbundet med risiko for tab.
Vær opmærksom på, at indholdet kan tage udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet. Se derfor altid efter datoen, inden du eventuelt reagerer.

Investeringsstrategi for Sparinvest Value Emerging Markets

Value Emerging Markets investerer i aktier udstedt af selskaber hjemmehørende i Emerging Markets-lande. Emerging Markets kaldes også nye markeder eller udviklingslande. Emerging Markets-lande er en betegnelse for lande, der bevæger sig væk fra lave indkomster, en præ-industriel økonomi og mod højere økonomisk vækst. Bevægelserne sker ofte mod en mere moderne, industriel baseret økonomi, hvilket bl.a. medfører en højere levestandard for landets indbyggere. Der investeres i aktier ud fra metoden Value-investering, hvilket vil sige, at der efter en grundig analyse udvælges de selskaber, som vurderes at kunne købes væsentligt under deres reelle værdi. Porteføljen konstrueres med fokus på stor spredning på forskellige lande og sektorer med det formål at skabe en robust og balanceret portefølje.

Relaterede Artikler

Aktuelt | 3 min

40 år med global aktiehandel i Danmark – og Sparinvest var med fra begyndelsen

I år er det 40 år siden, at danske investorer fik mulighed for at investere i udenlandske aktier. Hvad fik det af betydning? Hvilke aktier gav de største afkast i 1984? Og hvordan handlede man egentlig aktier før internettet? Sparinvest skruer for en stund tiden tilbage til 1984.
Investorinfo | 1 min

Planlagte suspensioner på grund af lokale børslukkedage den 1. maj 2024

På grund af lokale børslukkedage i de underliggende markeder vil følgende afdelinger under Investeringsforeningen Sparinvest, Værdipapirfonden Sparindex og Sparinvest SICAV være suspenderet den 1. maj 2024:
Aktuelt | 1 min

Sparinvest vinder europæisk hovedpris ved Lipper Fund Awards

Sparinvest hædres igen i år internationalt med tildelingen af to Lipper Fund Awards, hvoraf den ene er en hovedpris. Priserne er en anerkendelse af Sparinvests evne til at skabe langsigtede og risikojusterede afkast de seneste tre år i forhold til konkurrenter.