Hvor hurtigt indhentes negative udsving?

På aktiemarkedet er det uundgåeligt, at der sker negative udsving. September og oktober måned er gode eksempler på, hvor hurtigt markedet kan henholdsvis falde brat og efterfølgende indhente det tabte. Men hvor hurtigt har markedet indhentet pludselige fald historisk? Det har vi set nærmere på.

Det brede aktiemarked er over de sidste 30 år steget med 8% årligt. De fleste investorer kan dog tale med om, at vejen mod dette gennemsnitlige afkast har været fyldt med udsving.

Fra starten af september i år til starten af oktober dykkede markedet eksempelvis 4,8%. Det var bl.a. forårsaget af den konkurstruede kinesiske ejendomsgigant Evergrande. Og fremadrettet vokser nervøsiteten i markedet på grund af forsyningsproblemer, stigende energipriser, høj inflation og usikkerhed om centralbankernes næste træk. Alle forhold, der kan få markederne til at svinge i den kommende tid. I løbet af oktober og november har markedet dog efterfølgende rettet sig hurtigt. Og fra den midlertidige bund primo oktober, er det globale aktiemarked steget over 7%.

 

imageaudxp.png

 

I et historisk perspektiv har vi undersøgt, hvad der sker, når markederne er faldet 5%, og hvor hurtigt markederne derefter kommer sig oven på pludselige dyk.

Det kan koste dyrt at hoppe ind og ud af aktiemarkedet
Vi har undersøgt alle de pludselige 5%-korrektioner, som er sket inden for én måned i de seneste 10 år, og set på, hvor lang tid aktiemarkedet har været om at komme sig igen. I nogle tilfælde er dykket fortsat ned, mens der i de fleste tilfælde (6 ud af 10) er sket det opløftende, at markedet har genvundet det tabte efter 3 måneder – og endda med en mindre gevinst på toppen.

Det understreger fornuften i at fastholde sine investeringer, selvom markedet begynder at falde.

Forsøger du at sælge ud på grund af bekymringer, eller vil du forsøge at tage en gevinst hjem, så vil du ofte ende med købe dig ind i markedet på et dyrere niveau, fordi du typisk ikke er hurtig nok til at komme tilbage i markedet igen.

Forsøget med at hoppe ind og ud af markedet vil derfor ofte være tabsgivende, hvis du har en overordnet strategi om at være investeret. Derudover skal du også huske på, at der er omkostninger forbundet med at købe og sælge.

Så hurtigt har markedet indhentet et tab på 5%

  • 1 måned efter har markedet i 40% af tilfældene hentet det tabte. Gennemsnitlig er markedet steget 2,8 %
  • 2 måneder efter har markedet i 50% af tilfældene hentet det tabte. Gennemsnitlig er markedet steget 4,1%
  • 3 måneder efter har markedet i 60% af tilfældene hentet det tabte. Gennemsnitlig er markedet steget 6,1%
  • 6 måneder efter har markedet i 90% af tilfældene hentet det tabte. Gennemsnitlig er markedet steget 9,2%

Forudsætninger: Baseret på 18 negative korrektioner på 5% over de seneste 10 år i det brede aktieindeks MSCI AC World. I 16 ud af 18 tilfælde har markedet indhentet det tabte inden for de efterfølgende 6 måneder. De to undtagelser var de fald, der kom i kølvandet på corona-krisen i 2020 og handelskrigen mellem USA og Kina i 2018.


Aktiemarkedet er ikke kun en dans på roser
Lige nu er den globale økonomi i gang med at genvinde terræn oven på corona. Og undervejs vil vi helt sikkert få mindre dyk, som fx i sensommeren, hvor der var bekymring for udbredelsen af delta-varianten i USA. Og senest oplevede vi som sagt rystelser på grund af den kinesiske ejendomsgigant Evergrand.

Vi står sandsynligvis over for en periode med flere udsving, efterhånden som flere af denne slags nyheder sætter markedet i bevægelse.

Før coronakrisen havde vi en meget lang opsvingsperiode i den globale økonomi som helhed. Og sammen med et lavt renteniveau betød det færre korrektioner. Men som investor, skal du være klar over, at der ikke findes nogen ”free lunch” i aktiemarkedet. Du bliver netop godt betalt for at løbe en risiko. Og vi kommer nok til at se mere såkaldt volatilitet i markedet. Det betyder ikke nødvendigvis, at vi får store udsving, men udsvingene på aktiemarkedet vil fortsætte efterhånden, som markedet tilpasser sig en verden med lidt højere rente og mindre hjælp fra penge- og finanspolitikken.

 

Relaterede Artikler

Aktuelt | 3 min

40 år med global aktiehandel i Danmark – og Sparinvest var med fra begyndelsen

I år er det 40 år siden, at danske investorer fik mulighed for at investere i udenlandske aktier. Hvad fik det af betydning? Hvilke aktier gav de største afkast i 1984? Og hvordan handlede man egentlig aktier før internettet? Sparinvest skruer for en stund tiden tilbage til 1984.
Investorinfo | 1 min

Planlagte suspensioner på grund af lokale børslukkedage den 1. maj 2024

På grund af lokale børslukkedage i de underliggende markeder vil følgende afdelinger under Investeringsforeningen Sparinvest, Værdipapirfonden Sparindex og Sparinvest SICAV være suspenderet den 1. maj 2024:
Aktuelt | 1 min

Sparinvest vinder europæisk hovedpris ved Lipper Fund Awards

Sparinvest hædres igen i år internationalt med tildelingen af to Lipper Fund Awards, hvoraf den ene er en hovedpris. Priserne er en anerkendelse af Sparinvests evne til at skabe langsigtede og risikojusterede afkast de seneste tre år i forhold til konkurrenter.